12 eenvoudige stappen om je goede voornemens alsnog te bereiken

12 eenvoudige stappen om je goede voornemens alsnog te bereiken

De goede voornemens die we het meest stellen zijn gewicht verliezen, meer gaan bewegen en gezonder gaan eten. Een dikke maand na de start van een nieuw jaar heeft ruim 60 procent van de mensen met goede voornemens deze doelstellingen al laten varen. In deze video legt Bert Ackaert aan de hand van een eenvoudig 12 stappenplan uit hoe je jouw goede voornemens alsnog kan bereiken:

Hulpmiddelen

Stappenplan + checklist

Evermove 30 dagen Challenge

Goede voornemens?

Ongeveer 6 mensen op 10 stellen goede voornemens aan de start van het nieuwe jaar, en van de mensen die goede voornemens stellen heeft 40% het al opgegeven na minder dan een maand, 65% tussen 1 en 3 maanden en minder dan 20% houdt het langer dan 3 maanden vol. Het is wel zo dat mensen die goede voornemens maken meer dan 10 keer meer kans hebben om hun gedrag te veranderen dan mensen die helemaal niets vooropstellen voor het nieuwe jaar (intentie is duidelijk belangrijk).

Nu, op zich hoeven we ons hier niet slecht over te voelen. Je gewoonten veranderen is echt niet makkelijk, omdat die vaak over een lange tijd tot stand zijn gekomen, een proces dat meerdere jaren heeft geduurd, dus is het utopisch om te denken dat je die van de ene dag op de andere kan wijzigen.

Volgende elementen zijn wetenschappelijk gevalideerd en zullen de waarschijnlijkheid dat je jouw doelen echt bereikt gevoelig verhogen:

1

Beslis heel specifiek wat je doel is.

Stel geen vage voornemens zoals gewicht verliezen, of gezonder gaan eten. Veel beter is: op 1 april weeg ik 75 kg, 6 kg minder dan vandaag. Of: tegen 1 mei eet ik dagelijks 3 stukken fruit en 2 porties groenten. Probeer niet heel je leven in één keer om te gooien. Kies liever één doel dat de grootste impact heeft en formuleer dit zeer specifiek.

2

Schrijf je doelen op

Je moet je doelen opschrijven: zonder neerschrijven bereikt slechts 3% het doel – met neerschrijven ongeveer 44% = x 14!

3

Hoofddoel –> tussendoelen

Maak tussendoelen richting je deadline en pas je tussendoelen aan indien nodig, bijvoorbeeld: “als ik op 1 april 75 kg wil wegen, dan moet ik op 1 maart 77 kg wegen en op 1 februari 79 kg“.

4

Brainstorm

Maak een lijst van alles wat je kan doen om je doel te bereiken: wat kan je allemaal doen, waar kan je extra tips krijgen, wie heeft er al gedaan wat je wil doen en kan die persoon je helpen? Probeer minstens 10 antwoorden op te schrijven op deze vraag en zoek vooral naar acties die gemakkelijk zijn.

5

Rangschik

Organiseer deze lijst volgens prioriteit: de zaken die je het gemakkelijkst kan doen zet je bovenaan, de moeilijkste zaken zet je onderaan.

6

Onmiddellijke actie

Doe onmiddellijk de gemakkelijkste actie van je lijst (bovenaan), begin er dus direct mee. Het grootste obstakel is niet starten. Dus je moet zo snel mogelijk beginnen met een zo gemakkelijk mogelijke actie, die je naar je doel leidt.

7

Herhaal

Doe iedere dag één van deze gemakkelijkere acties en vink iedere dag af op een kalender wanneer je iets hebt gedaan richting je doel. Denk herhaling, herhaling, herhaling.

8

Betrek anderen

Vertel je goede voornemens aan iemand die voor jou belangrijk is. Niemand breekt graag een belofte tegenover iemand anders. Wat ook goed werkt is om een belofte te maken voor het geval je jouw doel niet bereikt, zoals: “ik zal iemand € 250 geven als ik mijn doel niet haal”.

9

Beloning

Beloon jezelf voor het bereiken van je tussendoelen, en betrek anderen in je beloning. Bijvoorbeeld: beloof je partner om, als je erin slaagt om op 1 februari 79 kg te wegen, samen een weekend weg te gaan, anders niet.

10

Zelfvertrouwen

Heb zelfvertrouwen, geloof rotsvast dat je jouw doel kan bereiken. Als je jezelf heel de tijd vertelt dat jij dit toch niet gaat kunnen, dan verminderen je slaagkansen gevoelig.

11

Leermomenten

Bekijk tegenslagen niet zwart-wit, maar als leermomenten. Het is geen ramp als je eens minder goed eet, minder beweegt of toch nog een sigaret rookt. Dit is perfect normaal en gewoon een moeilijk moment waar je wel weer bovenop raakt. Probeer na te denken over wat de terugval veroorzaakte en of je dit kan vermijden in de toekomst.

12

Slapen

Slaap voldoende: om je gedrag te veranderen is soms wilskracht nodig en die is veel beter als je genoeg slaapt.

Grijp dus pen en papier en volg het stappenplan (download hier). Onthoud dat hoe langer je volhoudt, hoe gemakkelijker het wordt! Volg ook de gratis Evermove 30 dagen challenge boordevol tips om goede gewoonten te kweken die je een leven lang volhoudt.

Over de auteur Bert Ackaert

Bert Ackaert is als oprichter van Evermove gespecialiseerd in Human Performance en digitaal ondernemen. Zijn passie ligt in het creëren van praktische systemen en oplossingen in het domein van de persoonlijke ontwikkeling. Hij heeft verder een grote liefde voor de Engelse taal, Stoïcijnse filosofie, zijn fiets en ravotten met zijn twee zoontjes (niet in volgorde).

follow me on:
>