Gewichtsverlies en sporten: hoe doe ik dat?

Gewicht verliezen en goed blijven sporten, hoe doe ik dat?

Wie zijn sportprestaties en lichaamsgewicht wil verbeteren lijkt voor een dilemma te staan: enerzijds moet je voldoende eten om energie te hebben voor je training, anderzijds moet je minder eten dan je verbruikt om gewichtsverlies te bespoedigen? Hier volgen vijf tips om deze schijnbare tegenstelling toch op een effectieve manier aan te pakken:

Vermijd een te strenge energiebeperking

Wanneer je te weinig energie opneemt kan je lichaam magere massa (spiermassa) gaan verbranden. Dit leidt tot een grotere kans op blessures en een prestatiedaling. Neem zeker niet minder calorieën op dan je energiebehoefte in rust (voor een gemiddelde persoon < 1500 kcal).

Behoud een voldoende eiwitinname

Wanneer je minder energie inneemt dan je werkelijk verbruikt is het natuurlijk wenselijk om geen spieren af te breken. In de periode van gewichtsbehoud is je dagelijkse eiwitinname waarschijnlijk rond de 1,2 – 1,6 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag. In de periode van energierestrictie wordt er aangeraden iets meer eiwitten in te nemen, namelijk > 1,6 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht per dag om zo weinig mogelijk spiermassa te verliezen.

Kies voor energie-arme voedingsmiddelen

Kies voor fruit, volkoren producten, groenten, magere melkproducten en mager vlees.

Spreid je voedingsmomenten

Verdeel je eetmomenten goed over de dag en in functie van het tijdstip van je training om zo gedurende de dag steeds voldoende energie te hebben.

Vermijd energiebommen zoals alcohol en suikerrijke dranken

Sportdranken tijdens de inspanning zijn uiteraard wel toegelaten, en zelfs aanbevolen tijdens lange en/of intensieve trainingen. Vermijd echter caloriebommen in je dagdagelijkse voeding. Wees bewust van de energiewaarde van voedingsmiddelen door het voedingsetiket te lezen.

Over de auteur Karolien Rector

Karolien Rector is een ervaren sportdiëtiste die met heel wat bekende atleten werkt in verschillende sporttakken.

>