Vier gewoonten om gewichtsverlies te behouden na vermagering

Vier essentiële gewoonten om je lichaamsgewicht onder controle te houden

Een aantal jaren geleden werd er een grote studie bij meer dan 6000 personen gedaan naar de gewoonten van mensen die erin slaagden om hun gewicht laag te houden na een periode van vermagering. Want zoals je weet is het niet alleen een uitdaging om wat gewicht te verliezen maar vooral om het eraf te houden. In deze video leer je er meer over.

Vier gezonde gewoonten

1. Voldoende bewegen in en rond het huis

De eerste gewoonte van de mensen waarbij de kilo’s er niet terug bij kwamen was dat ze voldoende aan lichaamsbeweging deden, actief waren in hun huis of in de nabije omgeving van het huis, zoals de tuin en de buurt. Deze bevinding sluit ook aan bij heel wat artikels die je op deze website kan terugvinden waarin vermeld wordt dat niet zozeer sport maar vooral de mate van dagdagelijkse lichaamsbeweging wat het aspect lichaamsgewicht betreft het grootste verschil lijkt te maken.

2. Gezond, voedzaam ontbijten

Een tweede kenmerk dat deze deze studie aan het licht bracht was dat ongeveer 78 procent van deze mensen iedere dag een gezond en voedzaam ontbijt aten. Ze besteden dus de nodige aandacht aan de duur van hun ontbijt (niet vlug-vlug iets in je mond proppen) en aan de kwaliteit van het voedsel dat ze naar binnen werken.

3. Opvolgen van het lichaamsgewicht

Een derde factor die van belang bleek te zijn was het wekelijks eenmalig opvolgen van het lichaamsgewicht. Wat wordt gemeten wordt dus onder controle gehouden. Het is beter om je één keer per week steeds op hetzelfde ogenblik te wegen dan iedere dag, omdat van dag tot dag je gewicht vrij veel kan schommelen op basis van hoeveel je gedronken, gegeten of gesport hebt.

4. Een beperkte hoeveelheid schermtijd

De vierde meest gezonde gewoonte, die bij 2/3 van de groep aanwezig was, was minder dan 10 uur televisie per week kijken, oftewel minder dan 1,5 uur per dag. Natuurlijk heeft dit wat te maken met gewoonte 1: actief zijn in en rond het huis, want iemand die minder dan 1,5 uur per dag tv kijkt, die is bezig met andere dingen, die mogelijks een zekere mate van inspanning vragen.

Zoals je kan zien hebben al deze sleutelgewoonten (actief zijn in en rond het huis, gezond en voedzaam ontbijten, wekelijks opvolgen van het gewicht en minder dan anderhalf uur tv kijken per dag) te maken met activiteiten die we grotendeels thuis uitvoeren én dat is een heel goed iets. We hebben immers niet altijd de controle over onze omgeving op het werk, in de buurt waar we wonen, in onze sociale kring, maar onze thuissituatie kunnen we wel zo inrichten dat ze gezond gedrag bevordert.

Onthoud dat wanneer je nieuwe gewoonten wenst aan te leren, kies er dan best voor om één gewoonte per keer aan te pakken en niet meteen je hele levensstijl om te gooien. Maak in het begin de aanpassing zo klein mogelijk – verminder bijvoorbeeld je tijd die je voor het televisiescherm doorbrengt met 10 minuten per dag tot je op een gezonder niveau bent. Het is immers zo dat hoe minder weerstand er in het begin is om een gewoonte aan te passen, hoe gemakkelijker jouw gedrag effectief zal veranderen en hoe groter de kans dat je dit volhoudt op langere termijn.

Laat weten hoe jij erin slaagt om je gewicht op peil te houden door een reactie na te laten.

Over de auteur Bert Ackaert

Bert Ackaert is als oprichter van Evermove gespecialiseerd in Human Performance en digitaal ondernemen. Zijn passie ligt in het creëren van praktische systemen en oplossingen in het domein van de persoonlijke ontwikkeling. Hij heeft verder een grote liefde voor de Engelse taal, Stoïcijnse filosofie, zijn fiets en ravotten met zijn twee zoontjes (niet in volgorde).

follow me on:
>