Waarom gelukkig zijn leidt tot betere fysieke prestaties | Evermove

Waarom gelukkig zijn leidt tot betere fysieke prestaties

Marc Herremans, de triatleet die op training zijn rug brak maar niet zijn dromen, vertelt over het geluk dat hij heeft gehad en hoe gelukkig zijn leidt tot betere sportprestaties, en niet andersom.

Success is not the key to happiness. Happiness is the key to success. If you love what you are doing, you will be successful.

Albert Schweitzer 

Vandaag wil ik het hebben over gelukkig zijn en hoe de meeste mensen dit helemaal verkeerd aanpakken.

De meeste mensen die mij in mijn rolstoel zien zitten en zeker zij die mij kenden als topatleet vertellen me hoeveel ongeluk ik wel niet heb gehad. Ik kijk daar helemaal anders tegen aan. Ik vind dat ik een tweede kans heb gekregen. Dat is ook de reden waarom ik na mijn ongeval mijn dromen niet heb opgegeven. Ik heb ze wel moeten bijstellen, maar de uiteindelijke doelstelling bleef dezelfde en enkele jaren later werd ik dan ook alsnog wereldkampioen triatlon in Hawaii.

De fout die de meeste mensen maken is dat hun standaardmodus van denken de volgende is:

 • als ik heb wat ik wil, dan zal ik kunnen doen wat er nodig is om uiteindelijk gelukkig te zijn.
  Ze verwachten dus dat als de juiste omstandigheden zich aanbieden ze in actie zullen schieten. Dit is de compleet verkeerde aanpak.
  Dat zou zijn alsof ik kan zeggen: de dag dat ik terug kan lopen zal ik terug kunnen sporten waardoor ik eindelijk terug gelukkig zal zijn.

Een veel betere manier is de volgende:

 • als ik gelukkig ben dan zal ik doen wat ik kan en wil, wat me automatisch dichter zal leiden naar de dingen die ik verlang.
  Dus in plaats van eerst te hebben – dan te doen en uiteindelijk gelukkig zijn, is de juiste volgorde: zijn, doen en dan hebben.

Denk je dat het toeval is dat de mensen die je graag zien, je graag zien om wie je bent, en niet om wat je hebt?

Mijn boodschap is dus: geluk is een keuze, één die je als eerste en vandaag kan maken.
Ik heb ongelooflijk veel geluk gehad en ik hoop dat jij, als je deze video bekijkt, ook beseft hoeveel geluk jij hebt.

Ik hoop dat je inziet dat geluk een keuze is en niet iets dat je overkomt. Laat me onderaan deze video weten voor welke dingen jij dankbaar bent en wat je gelukkig maakt.

Over de auteur Marc Herremans

Marc Herremans is meervoudig Belgisch kampioen triatlon en winnaar van de Ironman van Hawaii. Hij is één van de meest gevraagde motivational speakers, ploegleider van een professionele veldritploeg, de man achter To Walk Again, trainer en zaakvoerder bij 185 Coaching Center.

 • Patrick schreef:

  Dag Marc,

  Prachtige boodschap! Als iedereen zo zou leven dan zouden we in een verdraagzame wereld leven en zoals je zegt zouden we gelukkiger leven en bewegen.

  Grt,

  Patrick

 • Werner Gerard schreef:

  Wat een geweldige mentaliteit, een voorbeeld voor iedereen! Bedankt Marc!

 • Bart Chielens schreef:

  Dank je Marc voor deze wijze woorden!
  Je hebt me al altijd gefascineerd hoe je met je ongeluk omging en hoe je inspirerend werkt voor zoveel mensen!
  Bart

 • Rob Nicasi schreef:

  Ik heb 12 weken geleden men vinger gebroken en zag het toen even niet meer zitten.
  Enkele weken later leerde ik Ilse kennen sindsdien geeft ze me zwemtraining en zwem ik sneller en ook een langere afstand dan vroeger. Nu zie ik het leven terug door een roze bril! Het maakt mij gelukkig dat ik nog kan sporten en nu misschien wel trager ben in het fietsen maar ik kan nu wel beter zwemmen dan vroeger 🙂

 • kurt goossens schreef:

  Prachtig Marc,zal je bezoek in het brandwondencentrum Stuivenberg zes jaar geleden nooit vergeten ,dank zij jou positieve babbel is mijn revalidatie een stuk gemakkelijker geweest.
  Nogmaals bedankt.
  Gr Kurt.

 • Morgane schreef:

  Prachtig Marc ! Je beseft pas wat je hebt als je het op een dag plots verliest! Geluk zit in de kleine dagelijkse dingen die je groots maken. Je blijft mij inspireren en motiveren…
  Groetjes Morgane

 • >