Hoe beter presteren zonder fysieke inspanning te moeten leveren?

Hoe beter presteren zonder fysieke inspanning te moeten leveren?

Doe aan mentale training! Hier is waarom.

Je bent het er waarschijnlijk mee eens dat sporters mentaal sterk moeten zijn om goed te kunnen presteren. Welke van deze twee sporters denk jij immers dat het beste zal trainen en presteren?

SPORTER A

Uithouding
Kracht
Zelfvertrouwen​​​​
Concentratievermogen
Motivatie

SPORTER B

Uithouding
Kracht
Zelfvertrouwen​​​​
Concentratievermogen
Motivatie

Sporter A natuurlijk! Wanneer twee sporters op fysiek vlak aan elkaar gewaagd zijn, dat zal de mentaal sterkste atleet beter presteren. Bovendien kan je door middel van mentale oefeningen je fysieke kwaliteiten verbeteren, zonder dat je hiervoor een fysieke inspanning moet leveren. Elke beweging, spiercontractie en hartslag wordt aangestuurd vanuit je hersenen, dus hoe beter je controlekamer functioneert, hoe beter je jouw lichaam zal kunnen aansturen. Is het dan niet logisch om je mentale vaardigheden als sporter actief te trainen, net zoals je jouw lichaam onder handen neemt? Natuurlijk!
En toch is dit een aspect dat de meeste sporters compleet verwaarlozen.

Ongelooflijk?!

Wetenschappelijk onderzoek toont duidelijk aan dat je sportinspanningen meer verbeteren wanneer je ook mentale oefeningen doet dan wanneer je alleen fysiek traint. Zelfs zonder fysieke training kan je door middel van de juiste psychologische technieken je prestaties beïnvloeden. 

Wat verstaan we onder 'mentaal sterk zijn'?

Mentaal sterk zijn is niet één vaardigheid die aangeboren is en waar mensen talent voor hebben of niet. Mentaal sterk zijn is een hele reeks van vaardigheden waar ieder van ons in kan groeien. Een aantal aan te leren vaardigheden:

 • check
  je start boordevol zelfvertrouwen aan een wedstrijd
 • check
  je kan jezelf heel goed oppeppen in de laatste kilometers van een zware inspanning en boven jezelf uitstijgen
 • check
  je hebt een tomeloze motivatie om de veel uren te trainen
 • check
  uit tegenslag haal je meer kracht om een volgende keer beter te doen

Bouwstenen van mentale kracht

Voorbeelden zijn cursief weergegeven

Gedreven zijn om prestaties te leveren


Je bent in staat om je leven zo te organiseren dat je de nodige uren kan trainen en rusten.

Probleemoplossend denken en leren uit je fouten


Je ziet problemen als uitdagingen en fouten als een kans om uit te leren.
Een tennisser die tijdens de match regelmatig fouten maakt op de drop-volley en die achteraf tegen zichzelf zegt: ‘Geen probleem, we oefenen er extra op in de komende periode en bij een volgende match zal het al een stuk beter gaan.

Strategische beslissingen nemen


De juiste beslissing kunnen nemen op het beste moment.
Op het juiste moment de kop trekken in het peloton, op de juiste momenten eten en drinken, de cruciale beslissing maken om zelf te scoren of om te passen naar een teamgenoot.

Je gevoelens sturen en je energie managen


Emoties kunnen controleren en je energie besteden aan wat belangrijkst is.
Een marathonloper moet in staat zijn om niet in paniek te schieten als hij merkt dat hij na 15 kilometer niet op schema zit om zijn gewenste tijd te behalen. Een voetballer dient zijn energie te bewaren voor het spel in plaats van ze te verspillen aan de frustraties op de scheidsrechter.

Kunnen functioneren in team


De samenwerking en het zelfvertrouwen van je team of entourage versterken en goed communiceren

Zelfbewust zijn en een sterk gevoel van eigenwaarde


Jezelf als sporter niet overschatten maar ook niet onderschatten. Je weet wie je bent en wat je waard bent.
Weten dat je als sporter met een verantwoordelijke job en/of kinderen, niet dezelfde uren kan trainen en prestaties kan leveren als een topsporter die kan leven voor de sport.

Zelfvertrouwen


In jezelf geloven en op jezelf vertrouwen.
Geloven dat je die afstand aankan, geloven dat die trainingen zullen opleveren, geloven dat je die moeilijke sprong waar je op training 100 keren op geoefend hebt, ook deze keer zal kunnen…

Aandacht vaardigheden


De aandacht focussen op de belangrijke zaken en je niet laten afleiden door irrelevante zaken.
Een turnster moet haar volle aandacht kunnen richten op de balk en zich afsluiten van irrelevante prikkels, zoals supporters die roepen of gedachten van mislukking .

Hulp vragen en gebruiken


Zonder de steun van anderen kom je er niet dus je moet hulp kunnen inschakelen en ​samenwerken
De ouder of partner die je naar de wedstrijd voert en je aanmoedigt. De man of vrouw die voor de kinderen zorgt als je gaat trainen. De vriend of vriendin die je overtuigd om te gaan trainen in plaats van in de zetel te blijven zitten.

Er zijn ongetwijfeld meerdere van deze vaardigheden waarin je kan groeien. Merk je bijvoorbeeld dat je gedrevenheid en motivatie om te trainen niet steeds stabiel is? Of wordt je tijdens een wedstrijd snel afgeleid en verspil je energie aan negatieve gevoelens en gedachten ("waarom doe ik dit eigenlijk? Ik zou beter stoppen, want ik bak er toch niets van. Ik ga zeker falen!")? Blijf niet bij de pakken zitten en weet dat je er iets aan kan doen!

Hoe deze mentale vaardigheden verbeteren?

Een aantal eenvoudige technieken om je mentale prestaties al meteen te verbeteren:

 • check
  Doelen stellen: dit helpt om de motivatie en gedrevenheid op het niveau te houden dat jij wenst. Realistische korte en lange termijn doelen zorgen ook voor meer succeservaringen en meer zelfvertrouwen.
 • check
  Aandacht leren verbeteren zodat je bij tegenslag niet in gedachten blijft ronddwalen, maar snel terug kan focussen op het hier en nu.
 • check
  Zelfspraak oefenen en een lijst aanmaken van gedachten en zinnen die je aanmoedigen, zodat je op moeilijke momenten de kracht herwint.
 • check
  Visualiseren van wedstrijden zodat je op elke situatie voorbereid bent. Mensen hebben de unieke capaciteit om hun toekomst te verbeelden. Het verbeelden van een succesvolle wedstrijd vergroot je zelfvertrouwen en je kansen op succes. Werk een plan uit voor het gedrag dat je zal stellen op cruciale momenten. 
 • check
  Vertrouwen versterken door je eigenwaarde te vergroten, jezelf alleen te vergelijken met jezelf en positieve ervaringen opdoen zodat je meer plezier haalt uit je sport.

Mentaal sterk zijn kan je dus leren en verbeteren. Als je hier geen aandacht voor hebt, laat je te veel aan het toeval over. Net zoals je de fysieke conditie, technische vaardigheden en de juiste voeding niet aan het toeval overlaat, dien je ook het mentale aspect te trainen. Hanteer dezelfde discipline die je inzet voor je training en voeding ook voor je hersenen!

Over de auteur Inez Swinnen

Inez Swinnen focust zich als arbeids- en organisatiepsychologe, sportpsychologe en Professional Coach op het mentaal begeleiden van atleten op wetenschappelijke basis.

 • […] Het artikel kan je terugvinden op onderstaande link. In het artikel vind je de link naar de test. Een echte aanrader voor iedereen die bezig is met zijn sport. http://www.evermove.com/beter-presteren-zonder-fysieke-inspanning/ […]

 • >